Bent u klaar voor de nieuwe ‘Debitkaarten’?

Gepubliceerd op 20 januari 2023

Buitenlandse bezoekers en Nederlanders met nieuwe betaalpassen van de merken Debit Mastercard en Visa Debit kunnen in de meeste Nederlandse toonbankinstellingen (winkels en ambulante handel) betalen. Het merendeel van de betaalautomaten in Nederland is hiervoor aangepast of vervangen zodat ze geschikt zijn voor deze nieuwe ‘debitkaarten’ via het DCA-project. Vooral bezoekers uit het buitenland hebben die nieuwe betaalpassen op zak en in toenemende mate ook Nederlanders.

Vooral bezoekers uit het buitenland hebben die nieuwe betaalpassen op zak en in toenemende mate ook Nederlanders. Tot voor kort was betalen met Debit Mastercard of Visa Debit in meer dan de helft van de winkels in Nederland niet mogelijk.

Bij het DCA-project moesten zo’n 425.000 betaalautomaten een software-upgrade op afstand krijgen. Toonbankondernemers hebben daarover bericht ontvangen van hun terminalleverancier of krijgen dat binnenkort. Een beperkte groep ondernemers met verouderde betaalautomaten waarvan de software niet meer kan worden bijgewerkt, hebben die vervangen of gaan dat alsnog doen.

Op PIN.NL kunnen ondernemers gratis voorlichtingsmateriaal bestellen, om bij de kassa te laten zien met welke kaartsoorten klanten kunnen pinnen: stickers, borden en zogeheten ‘wobblers’ met daarop de merklogo’s van de nieuwe betaalpassen.