Plaquette Beste Markt van Nederland onthuld

Gepubliceerd op 11 juni 2018

De warenmarkt van Dinxperlo is benoemd tot Beste Markt van Nederland. Vrijdag werd de plaquette onthuld, die ter gelegenheid daarvan een plekje heeft gekregen in het plantsoentje bij de pomp op het Prins Clausplein. Daarbij was een bijna voltallig college van B&W aanwezig, diverse raadsleden en een afvaardiging van de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel (CVAH), die de Beste-Marktverkiezing organiseert.

Voorzitter van de warenmarktondernemers in Dinxperlo is Albert Popmper. Hij heette iedereen welkom in het Kerkelijk Centrum aan de Markt. Pomper: “In oktober is het 55 jaar geleden dat er voor het eerst een weekmarkt was in Dinxperlo. Er is veel veranderd in die jaren: toen verkocht iedereen zijn waren vanaf een simpele marktkraam, nu zijn het vooral verkoopwagens. De markt in Dinxperlo is in 2016 verzelfstandigd, met als doel de goede warenmarkt nóg beter maken. Nog meer letten op kwaliteit, op veiligheid, en zorgen dat je zichtbaar bent, via goede promotie. De markt in Dinxperlo telt nu 35 enthousiaste, kleurrijke en vakkundige ondernemers, die samen een mooie markt neerzetten”, aldus Pomper, die vervolgens burgemeester Anton Stapelkamp het woord gaf.

Stapelkamp memoreerde de bijzondere locatie van de markt: zo ongeveer op de grens, en daarmee een groot potentieel aan klanten uit het Duitse grensgebied. “Na de verzelfstandiging van de markt heeft de gemeente eigenlijk niet veel meer te maken met de gang van zaken op de markt. Dat regelen jullie prima zelf. Het leek bijna ‘uit het oog, uit het hart’, toen uitgerekend op de dag dat bekend werd gemaakt dat Dinxperlo Beste Markt was geworden, onze BOA’s een controle op foutparkeren hielden… Dat heeft ons doen besluiten om de banden weer wat aan te halen, en wat beter contact te houden, elkaar wat vaker te zien. Om zo samen te werken aan een nog betere markt!”

Henk Achterhuis van de CVAH feliciteerde Dinxperlo met de uitverkiezing tot Beste Markt. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld als adviseur in het proces tot verzelfstandiging. “Jullie hebben dat prima opgepakt. Verzelfstandiging betekent dat de ondernemers zelf slagvaardiger kunnen reageren, zelf gezamenlijk hun beslissingen nemen en met elkaar afspraken maken, en elkaar aanspreken op het nakomen van die afspraken. Dat doen jullie goed.”

Hij adviseerde de Dinxperlose warenmarkt zuinig te zijn op z’n ‘Unique Selling Points’. “Jullie hebben dankzij je locatie, op de landsgrens, en dankzij het tijdstip: op vrijdagmiddag, tot 19.00 uur en in de zomer soms nog wat langer, echt alles in huis om een succesvolle markt te zijn en te blijven. Jullie kunnen het tegen de hele ondernemerswereld opnemen waar het gaat om vakmanschap, enthousiasme en gezelligheid. Ga vooral zo door! Niet achterover leunen, blijf alert en blijf net zo als nu goed inspelen op ontwikkelingen!”

Daarna volgde een rondgang over de markt, met de onthulling van de plaquette op het Prins Clausplein door burgemeester Anton Stapelkamp.