EK standwerken zaterdag 24 juni markt Enschede

Gepubliceerd op 20 juni 2017

Het is het ultieme slotakkoord van de viering van 500 jaar markt in Enschede: het Europees kampioenschap standwerken dat op zaterdag 24 juni in de binnenstad wordt gehouden. Een groots publieksevenement.

Zelfs Henk Achterhuis kan zich er enorm op verheugen. Een belangrijk deel van zijn leven bestierde de voorzitter van de CVAH zelf een verkoopkraam. Hij is kortom gepokt en gemazeld in dit wereldje. Maar bij een Europees kampioenschap standwerken dat ook nog in zijn eigen stad wordt gehouden, daar staat Henk Achterhuis zelfs met de neus vooraan. Om te genieten. Want dat laatste wordt het voor het vele publiek dat op deze afsluitende zaterdag van de manifestatie 500 jaar markt in Enschede, wordt verwacht. ”Het wordt dolle pret.”

Welgeteld 25 toppers hebben zich via de Stichting ter bevordering van standwerkers (Stibesta) aangemeld voor dit spetterende evenement dat duurt van 11.00 tot 17.00 uur. De handelaren uit Duitsland, België, Frankrijk, Italië en Nederland zullen de hele dag druk in de weer zijn om te bewijzen dat zij de besten zijn. Plaats van handeling is het Ei van Ko, de Langestraat en het Van Loenshof. ”Op vrijdagavond wordt geloot wie op een van de 25 standplaatsen mag staan. Een soort bingo. De plekken doen er wel toe. Op de drukste locaties zoals bij het Ei van Ko zal een koopman meer verkopen dan verderop het Van Loenshof. Al zegt de locatie natuurlijk niks over zijn talent als standwerker”, aldus Achterhuis.

Van alles zal er in het Duits en het Engels worden aangeboden. Een Fransman biedt raampoets aan, er is een dunschilkoning en de koning van de Vogeltjesmarkt brengt tapijtreiniger aan de man. Dirk van Goethem, Belg, biedt een vacuümsealer aan en weer een ander, Jacques Windt brengt nano-paketten mee. Verder is er iemand die juliennesnijders verkoopt. En bamboe doeken. En last but least: een marktkoopman heeft zich gemeld met een ‘haak’. Wie of wat dat is, Henk Achterhuis heeft geen enkele notie.

De buitenlandse gasten worden gejureerd door een handvol Twentse burgemeesters. Voorzitter is oud-eerste burger Jan Mans van Enschede. Hij maakt met Gerrit-Jan Kok (Haaksbergen), Rob Welten (Borne) en de wethouders Hans van Agteren (Enschede) en Alex Langius (Almelo) twee keer een intensieve ronde over het ‘circusterrein’, zoals Achterhuis het verwoordt. De standwerkers worden beoordeeld op onder meer overtuigingskracht, spreekvaardigheid en gevatheid.

Taalkunstenaars

”Het zijn pure woord- en taalkunstenaars. Het wordt een groot theater van de lach”, vat Achterhuis het EK-standwerken samen. Om 17.30 uur is bekend wie de Europese titel heeft verdiend. Hij krijgt behalve eeuwige roem een bokaal en een geldbedrag. Ook de nummers twee en drie vallen in de prijzen.

De 25 deelnemers aan het EK-standwerken worden vrijdagavond met hun partners in het Van der Valk hotel in Enschede ontvangen door een delegatie van de Marktbond. Hier wordt om 19.00 uur ook de loting voor de locaties gehouden. De prijsuitreiking is zaterdagavond om 17.30 uur in de Grote Kerk op de Oude Markt.