CVAH spant rechtszaak aan tegen overheid

Gepubliceerd op 24 februari 2021

“De Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) begint een civielrechtelijke procedure tegen de staat om uitgelegd te krijgen waarom de non-food ondernemers niet op de markt mogen staan. Op de persconferentie van gisteravond werd met geen woord gesproken over de benarde situatie waarin duizenden marktondernemers verkeren.

“Wij snappen het niet meer, laat ze ons nu maar eens uitleggen waarom de non-food niet welkom is op de markt” aldus Martie Bleeker, secretaris van de CVAH. “We hebben de afgelopen weken als vereniging overal aan de bel getrokken, voorstellen gedaan, meegedacht met gemeenten, gevraagd en ongevraagd adviezen gegeven, alles wat we maar konden doen hebben we gedaan. De markten doen er alles aan om het winkelen veilig te maken. Kennelijk zegt dat allemaal niets.”

Klaar mee

“Dan rest ons nog maar een laatste stap en dat is de staat voor de rechter dagen om een antwoord af te dwingen. Wij kunnen aantonen dat de markt de veiligste supermarkt van Nederland is, wij hebben aan alle gestelde veiligheidseisen voldaan en zelfs nog veel meer dan dat. En nog wordt het de helft van de marktondernemers onmogelijk gemaakt om te werken. Je kunt er lang of kort over praten, maar wij zijn er helemaal klaar mee.”

Protestactie op markt in Haaksbergen

Na de persconferentie van Rutte gisteravond steeg de wanhoop bij marktondernemers tot ongekende hoogte. Marktondernemers zijn helemaal klaar met het beleid van dit kabinet. Vanochtend hielden ze een protestactie op de markt in Haaksbergen. Daar stalden naast de food-ondernemers ook de non-food collega’s hun waren uit. Weliswaar verkochten ze niet hun goederen, maar een statement is hiermee gemaakt en de boodschap naar de regering is helder: open de markten voor non-foodondernemers!

De rek is er uit

Peter Reudink, voorzitter van de Haaksbergse markt en interim-voorzitter van de landelijke CVAH, is een van de initiatiefnemers van deze actie: “De frustratie na de persconferentie van premier Rutte is bijzonder groot onder marktondernemers. Weer geen goed nieuws voor de non-food ondernemers. De rek is er volledig uit. Dit is alweer de elfde week in dat non-foodkramen van de markt worden geweerd. En waarom? De maatregel om de non-food van de markt te weren is ooit door een ambtenaar bedacht en kennelijk nu heilig verklaard. Maar voor markten van vergelijkbare grootte als die van Haaksbergen is die maatregel totaal overbodig. Burgemeesters moeten zich in de Veiligheidsregio sterk maken voor maatwerk. Dat is niet zo ingewikkeld. De wil is er kennelijk alleen niet.”

Marktondernemers gaan kapot

De markt van Haaksbergen is uitgekozen om namens alle collega’s actie te voeren en een statement te maken. “We kunnen niet wachten tot 3 maart als de aangekondigde versoepelingen ingaan en al die gedupeerde marktondernemers opnieuw het nakijken hebben. Ze gaan eraan kapot. En totaal onnodig, dat is nog het ergste.”