CVAH lanceert hitteprotocol ambulante handel!

Gepubliceerd op 10 juni 2021

De CVAH heeft vandaag alle gemeenten in Nederland een brief gestuurd met een hitteprotocol ambulante handel:

Voor temperaturen boven de 30 graden

Door het veranderende klimaat hebben we de laatste voorjaars en zomers moeten constateren dat de temperaturen hoger zijn dan we gewend zijn. Er komen steeds meer tropische dagen met temperaturen van 30 ℃. Dit geeft voor onze ondernemers op de weekmarkten en standplaatsen andere problemen dan waar ze normaal mee te maken hebben. Hadden we vroeger weleens een tropische dag nu hebben we meerdere tropische dagen achter elkaar en de statistieken tonen dit ook aan. De weerexperts voorspellen een verschuiving van een zeeklimaat naar een landklimaat en we moeten er dus rekening mee houden dat dit veel vaker voor gaat komen.
Aangezien we met elkaar het gezonde en veilige aankoopkanaal willen en moeten zijn voor de consument lijkt het ons verstandig om met elkaar een hitteprotocol vast te stellen.
Als CVAH hebben we met diverse brancheverenigingen overleg gevoerd en komen met dit gezamenlijke voorstel om op de weekmarkten en standplaatsen met een hitteprotocol te gaan werken.
Als uitgangspunt zijn er 3 belangrijke punten:

  1. Voedselveiligheid
  2. Kwaliteit van de producten
  3. Welzijn van de mensen

De voedselveiligheidswetgeving, gecontroleerd door de NVWA, geeft als ondergrens aan dat de producten niet boven de volgende temperaturen mogen komen:
pluimvee 4 ℃, vlees 7 ℃, orgaanvlees 3 ℃, vis 7 ℃, zachte kaas 7 ℃.

In de hygiënecodes van de verschillende branches staan beheersmaatregelen beschreven die deze maximale temperaturen borgen.
Ondernemers op ochtendmarkten ervaren deze problemen meestal niet. Maar op middag markten en dag markten met 30 ℃ en ook nog een stevige wind, zijn deze door de NVWA gecontroleerde bovengrens temperaturen niet haalbaar en kunnen niet worden gewaarborgd. Dit is natuurlijk mede afhankelijk van sterkte van de koelingen maar dit is wel de verplichte bovengrens en moet voor de voedselveiligheid van de consument gewaarborgd zijn.

Het is altijd van belang om ondernemers met bederfelijke waar in te delen op een markt in de schaduwzijde.
Ook het welzijn van ondernemers en personeel in verkoopwagens met bakapparatuur kan voor problemen zorgen omdat de omgevingstemperatuur te hoog oploopt.
Op markten en standplaatsen zijn we natuurlijk gehouden aan verkooptijden die te maken hebben met de instelling van de tijden voor de complete markt. Op weekmarkten is dit gemiddeld van 8.00-9.00 tot 16.00-17.00 uur.

Dit is voor een aantal ondernemers niet veilig te organiseren op tropische dagen. We vinden het met zijn allen heel belangrijk dat de tijden van de markt worden nageleefd maar lopen hierdoor wel tegen problemen aan. Je kunt het standpunt hanteren dat het aan de ondernemer is en niet van de markttijden afwijken, we kunnen ook met elkaar naar oplossingen zoeken om toch volledige markten aan te bieden aan de consument op tropische dagen.

Wij denken dat we zo met elkaar kunnen zorgen dat wij als markten en standplaatsen de consument op tropische dagen kunnen blijven voorzien van onze geweldige producten.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de secretaris, mevrouw M. Bleeker-Steenstra. U kunt haar bereiken op telefoonnummer 06-29024298. Ook kunt u haar een e-mail sturen naar m.bleeker@cvah.nl.

Wij vertrouwen u hiermee van dienst te zijn geweest.

Met vriendelijke groet,
Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel
Namens het Centraal Bestuur
M. Bleeker-Steenstra,
secretaris

Het hitteprotocol is tot stand gekomen in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten, Koninklijke Nederlandse Slagers, Poeliersbond en VanderSterre.

Hier vindt u het Hitteprotocol ambulante handel.