#Valsgeld

Gepubliceerd op 10 mei 2022

Op weekmarkten, braderieën en jaarmarkten zijn de laatste weken verschillende mensen betrapt op het inwisselen van vals geld. Hoe herken je valse biljetten?

De Nederlandsche Bank geeft tips waaraan je vals geld kunt herkennen:

1. Watermerk. Houd het biljet tegen het licht. Er moet dan een deel van een gebouw en een waardecijfer zichtbaar worden. Het waardecijfer onder het gebouw hoort lichter te zijn dan de lichtste delen van het gebouw.
Het watermerk hoort in het papier te zitten en mag er niet op gedrukt zijn. Als je een biljet op een donkere ondergrond legt, hoort het watermerk, en vooral het waardecijfer, donkerder te worden.​

2. Voelbare Inkt. Ga met je vinger over de voorkant van het biljet. Op bepaalde plekken is de drukinkt verhoogd en duidelijk voelbaar. Je kunt de inkt voelen door met je nagel over de letters op de regel met @BCE ECB te krassen. De inkt is ook voelbaar in het rechthoekige raster met ribbels rechts van deze letters. De voorkant van het nieuwe EUR 10-biljet uit de Europa-serie is langs de linker- en rechterrand voorzien van een rij korte ribbels die zijn gedrukt met voelbare inkt.

3. Hologram. Kantel het biljet en kijk naar de zilverkleurige streep hologram. In het hologram zijn de waarde van het biljet en het euroteken te zien. Ook moet er een regenboogeffect te zien zijn van verschillende kleuren die vloeiend in elkaar overlopen.

4. Glanzende band. Kijk naar de achterkant van het biljet en kantel het biljet. Er hoort een goudkleurige glanzende band zichtbaar te zijn. De band verandert van goudgeel naar bijna helemaal doorzichtig. In de band zijn de waarde van het biljet en het euroteken te zien

5. In de nieuwe biljetten zit een smaragdgroen cijfer. Kantel het biljet. Het glanzende cijfer in de linkerbenedenhoek hoort een op en neer bewegend lichteffect te vertonen. Ook hoort het cijfer van kleur te veranderen, van smaragdgroen naar diepblauw.

vals geld.jpg